home‎ > ‎

INFO SANITÀRIA

VERSIÓ MOLT PERSONAL SOBRE LA NOVAGRIP
 
Subscric tot, absolutament tot el que diu aquesta religiosa-científica. És una opinió molt qualificada sobre la Grip Nova o Grip A.
______________________________________________________________________________________________________________________
NOVA GRIP
 
[190px-Influenza_virus_particle_color.jpg]
Arriba la tardor. I amb ella, el canvi de temperatures. Sobretot a muntanya ja s'han deixat sentir els primers freds. Aquest és el moment ideal que els virus de la grip tenen per a desenvolupar-se. I si avui escric és per a explicar allò que tothom d'alguna manera ja ha sentit i coneix: la vacunació de la grip.
La grip és un virus mutant del tipus ARN Virus, en concret de la familia dels Orthomyxoviridae (o en català ortomixovirus). Aquest virus té gran capacitat de mutació, com quasi tots els virus i això fa que del virus de l'any passat al que rebrem aquest any, hi hagi una diferència de soca. Per això les vacunes típiques del virus de la grip solen ser trivalents, és a dir, formades per virus atenuats de les tres soques més importants que han sofert els països que tenen el clima girat al nostre. Enguany les vacunes que hi haurà a les farmàcies estan formades per soques dels virus A/Brisbane/59/2007(H1N1),A/Brisbane/10/2007 (H3N2),B/Brisbane/60/2008. Amb l'inoculació d'aquestes tres soques n'hi hauria d'haver prou per a donar inmunitat a les persones vulnerables a aquests virus, és a dir, les persones que hi estan exposades, els malalts crònics i els ancians.
Enguany, com tothom sap, hi ha hagut l'aparició d'una soca, provinent del món animal, que ha passat als humans. Això ja va passar amb la grip aviar, encara que en aquest cas, el virus H5N1 que es va transmetre a l'home des del món animal, no es va transmetre entre homes, i això va ser molt important, perquè la virulència del virus de la grip aviar hagués pogut donar resultats realment devastadors.
Com deiem enguany tenim l'amenaça de l'A/H1N1, virus que provinent del món animal, té la capacitat de transmetre's entre homes. I això fa que s'estigui parlant de pandèmia, perquè l'epidemia s'ha globalitzat.
Sortosament, segons sembla a mida que es van tenint dades d'aquest virus, les conseqüències per la salut són, inclús, més suaus que el virus estacional. Encara que la transmissió del mateix és molt ràpida (com en l'estacional).
Crec que cal tenir en compte totes les recomanacions que fan les aurotitats sanitàries en aquesta campanya i en d'altres destinades a la promoció de la salut pública, però també crec que no cal fer l'alarmisme que s'està fent actualment ja que això pot causar un col.lapse sanitari i a tots nivells en els moments àlgids de l'epidèmia.
Per a tenir un control de la població, els laboratoris farmacèutics s'afanyen per a fer una vacuna per a inmunitzar el major nombre de població possible davant aquest problema. En aquest cas serà una vacuna monovalent, o sigui, formada per una sola soca. Cal tenir en compte que la vacuna estacional no conté antígens de la soca de la grip A/H1N1.
Com hem de combatre la grip? Doncs tan si és estacional com grip A, cal que ens fixem molt en les formes de contagi de les mateixes: evitar contacte físic amb persones que ens semblin infectades (refredades o amb tos), no donar-los la mà, estornudar o estossegar al plec del colze, rentar-nos les mans sovint i amb insistència, mirar de parlar amb més d'1 metre de la persona "sospitosa"... En fi, el que tothom ja sap i fa en moments d'epidemia. Pel que fa a la vacunació, caldrà seguir les recomanacions de les nostres autoritats sanitàries, però sempre tenir en compte tot el que diu la OMS que és la màxima autoritat sanitària del planeta.
Si voleu seguir el meu consell, us diré que no cal obsessionar-se però si que cal prendre precaucions. Quan la simptomatolotgia ho aconselli (febres altes, molta tos, artralgia etc.) visita a l'hospital o al CAP corresponent, però sobretot: PENSAR EN POSITIU !! perquè aquesta grip Nova o novagrip no és tan virulenta com l'estacional, de la que pràcticament ningú en parla.
SALUT A TOTHOM !!
Comments